lørdag 9. juni 2007

Peachy

Videre kan man jo fundere på om frukten i Edens hage egentlig var en fersken, jfr. det norske uttrykket "tatt på fersken." Også fordi frukten heter malum (eple) persicum på latin.

Ferskenen er uansett en deilig syndefull frukt. På engelsk betegner ordet gjerne en lekker jente, men det er også slang for amfetamin, og det fører tankene hen til sex and drugs and rock'n'roll. Går denne sangen av Peaches over i det vulgære, tro?

"Fuck The Pain Away Album: The Teaches Of Peaches

Suckin' on my titties like you wanted me,
Callin me, all the time like blondie
Check out my chrissy behind
It's fine all of the time
Like sex on the beaches,
What else is in the teaches of peaches? huh? what?
Fuck the pain away"

Nåvel, so be it, then.

Interessant er det også å merke seg at kun et par aksenter skiller frukt (pêche) fra synd (péché) på fransk. Så jeg er nok inne på noe her.

Jeg streifer også innom dagens pedofile ideal - det hårløse kjønnet - idet jeg nevner ferskenens glatte kusine: nektarinen. Det er imidlertid den dunete frukten som brukes i følgende syndig-saftige dessert, som er oppkalt etter den australske sangerinnen Nelly Melba:

Pêche Melba

INGREDIENSER:
3 dl kremfløte
3 dl melk
1 vaniljestang
6 eggeplommer
4 ferskener
Lake:1 liter vann
50 sukker
1 åpnet vaniljestang
200 g bringebær
1 ss melis

FREMGANGSMÅTE: Ha fløte og melk i en kjele. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha frø og stang i kjelen og varm langsomt opp. Pisk i mellomtiden sammen eggeplommene og sukkeret. Ta ut vaniljestangen og hell den kokende fløtemelken over eggeblandingen mens du mikser eller pisker videre. hell det hele tilbake i kjelen og varm opp til kokepunktet under stadig omrøring. Massen vil tykne. Den skal ikke koke. Sett kjelen til avkjøling i kaldt vann. Resultatet er en kald tykk vaniljekrydret eggekrem - som blir vaniljeis når den er kjørt i ismaskin eller er frosset på vanlig måte. Da bør det røres i det hver kvarter i begynnelsen for å unngå krystaller. Fersknene legges i en bolle. Hell kokende vann over. Etter et par minutter kan du dra av skinnet. Del dem i to og ta ut steinene. Kok opp laken. Kjør bærene i hurtigmikser sammen med melis, og press dem gjennom sikt så godt det lar seg gjøre. Sett den tykke sausen i kjøleskapet. Ferskenfrukten plasseres oppå isen i dessertglasset. Bringebærsausen helles over til slutt. Server straks.


Vi tar med et dikt på tampen:


"James Whitcomb Riley - The Ripest Peach

The ripest peach is highest on the tree --
And so her love, beyond the reach of me,
Is dearest in my sight. Sweet breezes, bow
Her heart down to me where I worship now!

She looms aloft where every eye may see
The ripest peach is highest on the tree.
Such fruitage as her love I know, alas!
I may not reach here from the orchard grass.

I drink the sunshine showered past her lips
As roses drain the dewdrop as it drips.
The ripest peach is highest on the tree,
And so mine eyes gaze upward eagerly.

Why -- why do I not turn away in wrath
And pluck some heart here hanging in my path? --
Love's lower boughs bend with them -- but, ah me!
The ripest peach is highest on the tree!"

Akk ja. Høyt henger de og sure er de ikke!

Ingen kommentarer: