fredag 29. juni 2007

Appelsinhunden

Egentlig skulle dette blitt en hyllest i novelleformat til den vakre appelsinhunden, som ble født med 32 tenner for mye og lange, myke koseører og som logret da han kom til verden, men jeg velger i denne omgangen å bruke min åndelige hundemenneskevenn som inspirasjon til syndige funderinger om kinesiske epler og skjeve tenner. Som Arild Nyquist ikke sier det:

"Men dypt der inne i appelsinlunden
smiler den vakre appelsinhunden."

Og plutselig befinner vi oss i jomfruelig nysnø, der vi lager de første sporene, der vi er den første som rører ved det urørte. Og hvor vi henter frem en appelsin, skreller den langsomt og setter tennene i den så saften renner. Og vi ser parallellbildet av de elskende som flår klærne av hverandre og bruker munn på et positivt ladet vis.

Det handler med andre ord om bittet. Kjærlighetsbittet.

Som det sies i "Nattmennesket" av Bernhard Borge/André Bjerke:

"Jo, vi er hatere. Men vi ødelegger vårt hat, siviliserer det, leder det ut i andre kanaler. Vi kaller det ironi, humor, kunst journalistikk. Vi har fått klippet klørne og ligger og snerrer bak burstengene i den store zoologiske haven som heter samfunnet. Men en dag når vokteren er upåpasselig, smetter dyret ut. Kanskje har det tennene tilbake. Det vender hjem til sin funksjon, tilbake til skogene, til urgleden, urangsten. Det myrder."

Det har kanskje andre årsaker enn de rent elskelige at franskmenn kaller orgasmen "la petite morte". Og at "morsure" - bitt - sannsynligvis har samme ordstamme.

Og nå kom jeg over et svært erotisk bilde av Dag Fyri: http://64.233.183.104/search?q=cache:l_CiADB7pTIJ:galleri27.no/kunstnere/dag%2520fyri/bilde2.html+maleri+appelsiner&hl=no&ct=clnk&cd=9&gl=no

Den vakre appelsinhunden rynker litt på snuten og blotter noen av sine 36 overflødige tenner. Han synes at dette sklir vel mye ut. Han ønsker å stramme meg inn, men ikke i tvangstrøye. Han ønsker kort og godt et kulinarisk krumspring. Og her er det:

APPELSINSORBET
1/2 liter vann
375 gram sukker
2 appelsiner (skall og saft)
1/2 sitron (skall og saft)

Riv skallet av appelsinene og sitronen, og press ut saften. Ha alt sammen i en kjele sammen med sukker og vann, rør sammen og kok opp blandingen. Avkjøl blandingen, og frys den ned i en plastboks. Rør litt i blandingen av og til under fryseprosessen for å unngå iskrystaller (ca. hver halvtime).

Superenkelt og nydelig i den sommervarmen som bestemte seg for å fly sin vei igjen.

Ingen kommentarer: