lørdag 1. september 2007

Seigt

Men la oss gå fra bitt til kyss - om pikekyss er syndige nok.

Nei, det er ikke Selma denne gang, men derimot marengs - de seige, eggehviterike, melisbefengte delikatesser som kleber seg til ganer og gummer og ikke minst plombene fra barndommens skoletannlegemareritt. Plomber som røskes ut én etter én hvis man er grådig og ikke nøyer seg med å suge.

Jeg må innrømme at jeg ble en smule inspirert av vår litterære VGD-salong - om den nå er aldri så engelsk, med både Chesterfields, peis og forhåpentligvis hundepels i tillegg til alt det andre som måtte vingle, vakle og flakse rundt omkring og ut og inn og tvers gjennom de røde tapetene. Og hvor the lady in white som glir uanstrengt gjennom alle fysiske barrierer formodentlig er temmelig tannløs etter nettopp dette marengsinntaket.

Angivelig skal navnet stamme fra den sveitsiske byen Meiringen, hvor en viss konditor med forkjærlighet for både kvinnelepper og -lår serverte dem til sine utvalgte gjester av den underlige, feminine arten. Formodentlig lot han seg også inspirere av et par kroppsdeler som menn gjerne finner forlokkende, skal man dømme etter utformingen. Man kan jo gjøre dem enda likere originalen ved å plassere et cocktailbær på hver godbit.

Og hvor vidunderlig enhjørningsstangende er det ikke når man oppdager at Kumquat Meringue (som en viss kvinne prøvde å ro seg unna det virkelig syndige cumshot med) er et litterært magasin viet Richard Brautigan. Og jeg drømmer om San Francisco igjen, og om the beat poets og bokhandelen til Lawrence Ferlinghetti, bare fordi det fins en connection der, og fordi alt henger sammen, akkurat som seige marengs og gamle plomber.

Og siden vi nå skal være dryppende syndige, tar jeg med et dikt av ham - av Richard - som minner meg om en jeg kjenner nå og kanskje kjente i et annet liv, hvis livet fins.


I've Never Had It Done So Gently Before

The sweet juices of your mouth
are like castles bathed in honey.
I've never had it done so gently before.
You have put a circle of castles
around my penis and you swirl them
like sunlight on the wings of birds.

Richard Brautigan


Og så forter jeg meg å bli prosaisk, for merkelig nok fant jeg en oppskrift som ligger akkurat riktig på tungen - inklusive cocktailbær. Syndig-rart, ikke sant?

Christiania-bohemens marengs

4 æggehvider
2 1/2 dl. sukker
et par dråber eddike
1 tsk. pulverkaffe
125 g. god mørk chokolade
2 dl. piskefløde
2 spsk. kakaolikør
6 cocktailbær

Pisk æggehviderne til hårdt skum med 1 dl af sukkeret og et par dråber eddike.
Eddiken bevirker, at hviderne bliver hurtigere stive, og marengsen holder faconen bedre under bagningen.
Pisk til massen er så fast, at du kan vende skålen op og ned.
Vend forsigtigt resten af sukkeret samt pulverkaffen i.
Fyld en kagesprøjte med stjerneformet mundstykke med massen og sprøjt 12 spiraler, ca 6 cm brede, på bagepapiret.
Papiret må ikke være smurt, så flyder marengsene ud.
Bag marengsene ved 100-125°C på midterste rille i ca 45-60 min, til de er lette og slipper papiret. Lad dem blive kolde.
Smelt chokoladen i en skål over vandbad.
Dyp undersiden af marengsen i den smeltede chokolade og lad det stivne.
Pisk fløden til skum og smag den til med kakaolikøren.
Sprøjt en flødeskumsspiral på 6 af marengsene og læg de andre over. Pynt hver marengs med en roset af flødeskum og et cocktailbær.


Hmmm... mmmm...

7 kommentarer:

André sa...

Jeg har sånn en underlig følelse av at jeg kjenner deg, noe med skrivestilen.

Persimone sa...

Tja, André er overalt, og andre har lært meg mye.

Anonym sa...

brautigan har vel en sirlig kommentar
om alle humbert humbertene
som stjeler vakre unge damer

humbert-se lolita

trollbrt sa...

bare tester
innleggen min
logre logre

KuRt sa...

Fred på jorden - og i kakebaksten, fra NeonSun.

Persimone sa...

Fine bilder du har, Neon. En lat ettermiddag når det høststormer ute, skal jeg ta meg tid til å gå gjennom hele bloggen din.

Her blir det ikke bare kakebakst, men all slags smørje.

KuRt sa...

takk og lykke til med smørjebakst.Du burde poste teksten fra forumet ditt her. Fin fin.