torsdag 20. september 2007

Bærlekkert

Sommeren forsvant uten at jeg fikk med meg at den var der, og bjørnebærene henger vel ikke verken surt eller høyt lenger. Men siden jeg nevnte dem, kan jeg ikke bare utelukke dem, heller.

Mon tro om det ikke fins en Donald-historie der han og guttene er ute i skogen og plukker ovennevnte og plutselig finner et overmåte stort og saftig bær, som viser seg å tilhøre et brølende pelsdyr som fruktene er oppkalt etter? Og mon tro om ikke dyret brøler høyere enn i brunst idet det gripes hardt tak i den mørke, fuktige snuten for å rive den løs fra kvisten som ikke er noen?

Nå hører riktignok ikke disse endene hjemme på bloggen min. For selv om de alle går med stumpen bar, fins det ingenting man kan stikke inn noe sted og ingen steder å stikke det inn. Bortsett fra nebbet, kanskje. Kvakk-glefs.

Gateavisa, derimot, hadde i sin tid en ond og syndig og svinepelsete karikatur av Donald. Han gikk også med blottet andestjert, men jeg mener å huske at det befant seg andre ting under fjærene. Og så husket jeg plutselig hva han het, også: Ronald Duck. Kan det ha vært før Reagans tid til og med? Kan tegneserieforfatteren ha vært synsk?

Og for å få til en noenlunde elegant overgang, skal jeg for en gangs skyld gjøre et unntak og gjøre det søte mindre søtt. Men kanskje like erotisk? Hvis man tenker på å sette tennene i søtt og saftig andebryst, altså...


Blackberry Duck

3 tablespoons butter
3 tablespoons sugar
1/3 cup dry white wine
1/3 cup orange juice
2 tablespoons raspberry vinegar
1 1/4 cups frozen blackberries, thawed
1 1/4 cups canned beef broth
1/2 cup canned low-salt chicken broth
2 tablespoons Cognac or brandy
1 tablespoon pure maple syrup
4 duck breast halves with skin
Additional blackberries (optional)

Melt 2 tablespoons butter in heavy large nonstick skillet over medium-high heat. Add sugar; stir until sugar dissolves and mixture turns deep amber color, about 5 minutes. Add wine, orange juice and vinegar (mixture will bubble vigorously) and bring to boil, stirring to dissolve caramel. Add 1 1/4 cups berries and both broths and boil until sauce thickens and is reduced to about 1 cup, stirring occasionally, about 25 minutes. Strain sauce through sieve into heavy small saucepan, pressing on berries with back of spoon. Mix in Cognac and maple syrup. Set sauce aside. (Can be prepared 1 day ahead. Cover and chill.)

Preheat oven to 400°F. Trim any excess fat from duck breasts. Cut three 4-inch-long by 1/16-inch-deep lengthwise slits in skin (not meat) of duck. Season duck with salt and pepper. Heat heavy large ovenproof skillet over high heat until hot. Add duck, skin side down, and sear until brown, about 5 minutes. Turn over; cook 3 minutes. Transfer skillet to oven; continue cooking to desired doneness, about 3 minutes for medium.
Meanwhile, bring sauce to simmer over low heat. Add remaining 1 tablespoon butter and whisk just until melted. Season to taste with salt and pepper.
Spoon sauce onto plates. Slice duck and place atop sauce. Garnish with additional berries, if desired, and serve.

400 grader Fahrenheit er cirka 200 grader Celsius.


Akk, som jeg ønsker at jeg kunne male overdådig sanselige bilder. Av blant annet bjørnebær. Så sensuelle at saftene samler seg opp i munnhulen og tungen og ganen venter på det varme fruktkjøttet.

Det kan jeg ikke, men til minne om den sommeren som ikke kom og de bærene jeg ikke spiste, selv om jeg var der de fins...



SOMMERØYA
Hav og himmel kinn mot kinn.
Motortøff og sønnavind.
Måkereir og terneskrik.
Hvite hus i hver en vik.
Sjøsprøyt over glatte skjær.
Ingen lekser. Ingen klær.
Men vet du hva det beste er?
Jo, hele øya full av
svarte
søte,
store,
bjørnebær

av Inger Hagerup

4 kommentarer:

trollbrt sa...

ronald dunck?

spar putting
til golferne
goofing off
such a perfect day
glad i spent it
with you

for å sitere lou reed

KuRt sa...

Du skriver veldig godt, Persi. Det er fornøyelig å lese.

Persimone sa...

Ronald Dunck var det kanskje, ja.

Such a perfect day... Og gjett hvilken tekst som dukket opp!

"Try To Remember"

Try to remember the kind of September
when life was slow and oh, so mellow.
Try to remember the kind of September
when grass was green and grain was yellow.
Try to remember the kind of September
when you were a tender and callow fellow,
Try to remember and if you remember the follow.

Try to remember when life was so tender
that no one wept except the willow.
Try to remember when life was so tender that
dreams were kept beside your pillow.
Try to remember when life was so tender that
love was an ember about to billow.
Try to remember and if you remember then follow.

Deep in December it's nice to remember
altho you know the snow will follow.
Deep in December it's nice to remember
without the hurt the heart is hollow.
Deep in December it's nice to remember
the fire of September that made us mellow.
Deep in December our hearts should remember and follow.

Persimone sa...

Gleder meg å høre, vet du, Neon. Men nå får vi sannelig se å komme oss tilbake til Livssyn fortest mulig, så vi ikke blir så gode og snille at vi ikke har godt av det.

Livssyn er en super motvekt mot sånt dilldall.