tirsdag 5. februar 2008

Dronningens dråper

Jeg ble så inspirert av Marius' honningvin at jeg legger inn oppskriften som jeg fant med en gang:

Honningvin - Meth

Ha 3,5 kg honning i en kjele. Tilsett 7 l vann. Løs opp honningen over vannbad og pass på at blandingen ikke blir varmere enn 50 grader. Avkjøl. Tilsett 30 g melkesyre 80 prosent og 4 tabletter gjærnæringssalt (fås på apoteket, tror jeg). Tilsett vingjær av portvin- eller sherrytypen. Rør 10 g hvetemel til en glatt jevning sammen med litt vann og tilsett dette. Ha i 1 l eplesaft. Rør og fyll det på en glassballong 15-20 liter. Ha på gjærlås og la gjære i romtemperatur - 18-22 grader. Rist av og til for å fremme gjæringen.Når gjæringen har opphørt etter 2-4 måneder, stikkes vinen om. Den kan nå drikkes selv om den er litt uklar. Fylles på en ny ballong, så full av det knapt kommer luft til. La stå på et kjølig sted i omkring 1 måned. Fylles på flasker. Må drikkes innen et halvår.

Honning er deilig klissent og søtt og burde følgelig være syndig nok. Imidlertid er det litt bekymringsfullt når det i Jobs bok heter at den gudløse aldri skal få se at det flyter bekker med honning. Heldigvis har vi Høysangen, hvor Salomo snakker om at hans elskedes lepper drypper som honning. Jeg er så glad for den Høysangen; uten den hadde Bibelen vært en eneste stor, stikkende bisverm av elendighet og moralisme.

Honning ble mye brukt til å lage mjød i norrøn tid. Den fikk følge med kjøtt, også. Ja, i et av eddadiktene er det endog menneskekjøtt som brukes. Tro om det er denne mytologien som har inspirert Gert Nygårdshaug når han i sin kriminalroman "Honningkrukken" nettopp lar kong Minos ofre unge piker i en krukke med vin og olje. En oppskrift som senere brukes til vinlegging i St. Emilion og frembringer en vin med helt spesielle egenskaper. Hvis jeg husker rett. Jeg har ikke tenkt å verifisere det på noen som helst måte. SÅ syndig er man dog ikke.

I denne bloggen er det snakk om uskyldige synder, slike synder som ikke skader andre, men kun er til lyst, rus og behag for de menneskene de involverer. Som smaken av honning på tungen... eller andre kroppsdeler, men høyst levende sådanne.

En honningkake kunne vært nok et alternativ, men slike kaker forbinder jeg med kaffe. Kirkekaffe. De kristeliges antidote mot begjær. Så det blir ingen sådan, men kanskje en frossen honningmousse kunne være noe å legge på den før nevnte tungen... eller andre steder, som sagt.


FROZEN HONEY MOUSSE


Ingredients:4 eggs, separated, plus 2 egg yolks
1 pound (1 1/3- 1 1/2 cups) honey
2 cups heavy creampinch of saltchopped pecans (optional)

Directions:In top of double boiler, off heat, beat the 6 egg yolks briefly with whisk or egg beater. Beat in honey.Cook over simmering water on moderate heat, stirring constantly with rubber or wooden spatula, for about ten minutes, or until mixture reaches about 185 degrees on candy thermometer. Remove from heat and place top of double boiler into a bowl of ice and water. Keep stirring until cool. Remove from ice water and set aside.In chilled bowl with chilled beaters, whip cream until it holds a soft shape.Beat 4 egg whites with pinch of salt until they hold a definite shape, but are not dry.Gradually fold about half the honey mixture into the whites and then gradually fold the other half into the whipped cream. In large bowl gently fold the two together. Fold in pecans, if desired.Turn into any covered icebox container, or a 10- to 12-cup serving bowl, or 8 to 10 large wineglasses, leaving a bit of headroom. Cover with foil or plastic wrap and freeze until firm, at least 12 hours for large container, 4 to 6 hours for individual glasses.

8-10 portions


Eller 2 porsjoner. Alt etter smak og behag.


Amerikansk pop drypper av honning hele veien, og når det er snakk om "love", renner den i seige strømmer. Så hvorfor ikke riktig begrave seg i den og la Sweet stå for sødmen?


FUNNY, FUNNY

Tell me is it really true
This feeling that I feel for you
Your own kind of loving
That makes me think nothing
Could ever take the place of you

And it's so funny funny what you do honey honey
What you do, what you mean to me
And you know honey honey 'though it's so funny funny
That you mean all the world to me

Ever since you came my way
I knew it was my lucky day
The sun started shining
When you started smilingAnd I know it's gonna stay that way
And it's so funny funny what you do honey honey
What you do, what you mean to me
And you know honey honey 'though it's so funny funny
That you mean all the world to me

Can't imagine loving anyone but you(Honey honey, so funny funny)
Every minute, loving everything you do(Honey honey, so funny funny)
Couldn't see my way without you
Now I've gotta tell the world about you

Tell me is it really true
This feeling that I feel for you
Your own kind of loving
That makes me think nothing
Could ever take the place of you

And it's so funny funny what you do honey honey
What you do, what you mean to me
And you know honey honey 'though it's so funny funny
That you mean all the world to me


Det er neppe snakk om kannibalisme her, selv om noen liker å spise sin elskede, både i overført og bokstavelig forstand. Vel, så lenge man ikke spises opp mentalt...

1 kommentar:

trollbrt sa...

sugar sugar
honey honey
you are my candy girl
and you got me wanting you