Kleopatra, som skal ha vært verdens vakreste kvinne i sin samtid, badet angivelig i eselmelk og rosenblader for å bevare sin skjønnhet. Og da hun skulle forføre Antonius, gjorde hun det i et vell av roser.
Fra Shakespeares drama "Antony and Cleopatra":
Cleopatra: - If it be love indeed, tell me ho much.
Antony: - There's beggary in the love that can be reckon'd.
Cleopatra: - I'll set a bourn how far to be belov'd.
Antony: - Then must thou needs find out new heaven, new earth.
Det fins knapt noen blomst som har like mange legender knyttet til seg som rosen. Og de dreier seg svært ofte om kjærlighet - og selvfølgelig synd, som i Shakespeares drama.
I følge legenden ble rosen til da Afrodite steg opp av havet. Gudene på Olympus var noen lidderlige typer, og da de så denne nakne skjønnheten, begynte de å sikle. Nå siklet ikke gudene på menneskevis. De utskilte nektar, som falt ned på jorden som regn. Og der hvor regnet falt på en plante, sprang en rose frem.
Sikle gjør man kanskje også når man leser de følgende oppskriftene. Man kan jo lage rosenfristelsene og innta dem i badekaret, som er fylt opp med rosenblader og gjerne eselmelk hvis man får tak i det. Så vidt jeg vet fins det ikke mange esler i Norge, men kanskje kumelk kan gjøre samme nytten? Etterpå må man huske på å synde med sin elskede. Eller enda bedre: Ta ham eller henne med opp i badekaret.
Den tradisjonelle rosenpuddingen inneholder ikke roser, men jeg har funnet en tysk oppskrift med duftkronbladene.
ROSENPUDDING
20 g kronblader av duftende roser vaskes forsiktig og får renne av. Stilkfestet fjernes og rosenbladene finhakkes. Bland dem med 200 g støtt kavring og fyll dette i en bolle. Dekk til. Pisk 12 eggeplommer og 200 g melis lett og luftig, tilsett 3 dl pisket kremfløte og rosenmassen samt 1 knivsodd kanel og 1 knivsodd salt. Stivpisk eggehvitene og skjær dem inn. Hell massen i en smurt og strødd form og kok puddingen ca 1 1/2 time i vannbad. Serveres med vaniljesaus.
Og man må selvsagt ha noe syndig å drikke til:
ROSELIKØR
35 cl brennevin 60%
flere håndfuller duftende rosenblader
2 dl sukkerlake
Stapp rosenblader på et norgesglass e.l. Hell over brennevin. Bytt ut bladene etter en dag og gjenta prosessen. Søt til slutt med sukkerlake.
Jeg avslutter med Bette Midler-sangen
The rose
Some say love, it is a river, that drowns the tender reed
Some say love, it is a razor, that leaves your soul to bleed
Some say love, it is a hunger, an endless aching need
I say love, it is a flower, and you, its only seed
Its the heart afraid of breaking, that never learns to dance
Its the dream afraid of waking, that never takes the chance
Its the one who wont be taken, the one who cant seem to give
And the soul afraid of dying, that never learns to live
When the night has been too lonely and the road has been too long
And you think that love is only for the lucky and the strong
Just remember that in the winter, far beneath the bitter snow
Lies the seed, that with the suns love in the spring becomes the rose.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
3 kommentarer:
gleder meg
til å få lært deg
å legge inn bilder
roseportalen
et lite dikt
ikke mitt
gertrude stein
arose in the morning
and a rose
and arose
and arose
Hei, har du lest kokeboken til samboeren hennes, Alice B. Toklas?
Hun har blant annet en oppskrift på hash fudge, som hun serverte til kultureliten i Paris.
sett en film
basert på boka?
med peter sellers
den heter
I love you alice b.toklas
la meg få kysse din sommerfugl
der sellers blir hippie
Legg inn en kommentar